Podstawowy przepis na masę solną
Przepisy » Podstawowy przepis na masę solną
Podstawowy przepis na masę solną:
1 szklanka soli
1 szklanka mąki
1/2 szklanka wody
Najprostszy i zarazem najlepszy. Jest to najbardziej klasyczny przepis na masę solną. Osobiście korzystam z niego zawsze, gdy lepię z masy. Dodaję mąkę i sól. Lekko przemieszam, a potem dodaję wodę. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie. Powinno przypominać elastycznością ciasto na pierogi i łatwo odchodzić od rąk. Jeżeli będzie zbyt wilgotne, należy dosypać trochę mąki (nigdy więcej soli, zawsze mąkę). Kiedy będzie już gładkie- jest gotowe do użycia. Nie trzeba wyrabiać go długo, gdy przestaje się lepić nachalnie do ręki, tworzy sprężystą kulę, oznacza to, że jest już gotowe.
Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł, to mój numer jeden na wykonanie masy solnej :-)