Foremki
Narzędzia » Foremki
Foremki:
Najpopularniejszym i pierwszym rodzajem narzędzi, po które sięga praktycznie każdy kto tworzy coś z masy solnej są foremki. Takie znane wszystkim foremki, które wykorzystuje się w kuchni podczas pieczenia ciasteczek czy pierników. Istnieją dwa podstawowe rodzaje takich foremek: plastikowe i metalowe. Które są lepsze? Nie można odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie. Każdy rodzaj ma swoje plusy i minusy.
Foremki metalowe:
Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rozmaitych foremek z metalu o bajecznych kształtach i różnych wielkościach. Używać możecie zarówno tych dedykowanych do wykrawania ciastek jak i takich przeznaczonych do robienia czekoladek. Te ostatnie są często dużo mniejsze i spotyka się też foremeczki do których wlewa się płynną czekoladę. Oba rodzaje nadają się do masy solnej, z tym zastrzeżeniem oczywiści, że tu nie ma mowy o płynnej masie ;-) Odciskacie po prostu w takiej foremce jej kawałek .
Foremki metalowe mają nachodzące na siebie miejsce łączenia blachy. Tu w zależności od producenta, może się ono znajdować na górze albo na dole foremki. Kiedy miejsce łączenia jest na dole, to bardzo często wciska się w nie masa, która wypełnia przestrzeń pomiędzy rozpychając ją, co skutkuje potem nierównymi brzegami wycinanego elementu. Można to w większości przypadków skorygować po wycięciu, ale nie zawsze wygląda to idealnie. Takie rozchodzące się miejsca często też narażone są na większe prawdopodobieństwo zardzewienia. Jeżeli macie wybór, to wybierajcie foremki o zachodzącej blaszce na górze.
Każdą metalową foremkę należy po użyciu starannie wyczyścić, zwłaszcza w miejscu stylu blaszek. Powinno się je też zawsze od razu wysuszyć, dokładnie wytrzeć suchą ściereczką.
W przypadku metalowych foremek zdarzyć się może też ich rozklejenie. Nie wszystkie foremki są dobrej jakości i niestety czasami po kilkukrotnym użyciu może spotkać Was taka niemiła niespodzianka.
Możecie użyć też większych foremek do smażenia jajek (są na przykład w kształcie gwiazdek, serduszek) albo takich do wycinania z naleśników.
Jeżeli dysponujecie pasmem blachy dającej się modelować, możecie się pokusić o samodzielne wykonanie foremek w interesującym Was kształcie.
Foremki plastikowe:
W przypadku foremek plastikowych, póki co mamy niestety uboższy wybór kształtów i rozmiarów w jakich są dostępne. Nad metalowymi mają tę przewagę, że się nie rozkleją i nie trzeba ich od razu wycierać po umyciu. Mogą same wyschnąć. Nie mają tez zakamarków, w które wciskałaby się masa solna jak na łączeniach foremek metalowych. Nie zardzewieją oczywiście i będą służyć naprawdę długo;-)
Foremki silikonowe:
Foremki silikonowe takie jak do pieczenia ciasta niekoniecznie nadają się do masy solnej. Są zbyt duże i zbyt wiotkie. Natomiast mniejsze foremki do modeliny np. Fimo mogą się okazać za precyzyjne i malutkie do masy, która po wciśnięciu do środka może nie wyjść nam cała albo się zdeformuje. Jednak foremki o twardszym silikonie i bez "mikro" szczegółów nadadzą się jak najbardziej.
Foremki 3D:
To szczególna grupa foremek, najczęściej z plastiku, która umożliwi uzyskanie trójwymiarowych kształtów. Są to z reguły dwie lub wielokrotność dwójki, foremki wciskane jedna w drugą, z masą umieszczaną pomiędzy. Tak uzyskacie na przykład kształt całej postaci ludzkiej. W skład takiego zestawu wchodzą dwie foremki modelujące twarz i szyję z kawałkiem tułowia. Dwie kolejne modelują ręce i dwie następne nogi. Nadmiar masy należy delikatnie usunąć, a odciśnięte elementy można połączyć i ozdobić wedle uznania.
Są też foremki 3D pozwalające uzyskać listki z użyłkowaniem i pofalowaniem równocześnie. Najczęściej są wtedy wykonane z silikonu i również składają się z górnej i dolnej części. Każda z nich oprócz kształtu nadaje też fakturę. Istnieją foremki 3D do modelowania kwiatów. Można uzyskać trójwymiarowe róże, lilie, goździki, storczyki, etc.